2021. augusztus 3., kedd

Konfliktus-előrejelzés az első világháború előtt: “a helyzet egy héten belül tisztázódik”

Pár sor Christopher Clark: Alvajárók című könyvéből (angol nyelvű Kindle kiadás alapján) arról, mennyire “reálisan” látták az érintett hatalmak vezetői az első világháború előtt néhány héttel, merre tart a világ: 

“Az első napokban még mindig egészen könnyen elképzelhetőnek tűnt, hogy a válság gyorsan megoldódik. II. Vilmos [német császár] július 6-án azt mondta Ferenc József császárnak, hogy ‘a helyzet Szerbia meghátrálása miatt egy héten belül tisztázódik ...’, bár lehetséges volt - miként ugyanő Erich von Falkenhayn hadügyminiszterhez szólva megjegyezte -, hogy a ‘feszültség időszaka’ egy kicsit tovább, talán ‘három hétig’ is eltarthat. A politikai vezetés még július harmadik hetében is - amikor a gyors megoldás reménye már nem tűnt reálisnak - kitartott amellett, hogy a konfliktus lokalizálható. Július 17-én a berlini szász követség ügyvivője megtudta, hogy ‘a konfliktus lokalizálása várható, mivel Anglia teljesen békés, és Franciaország, valamint Oroszország szintén nem érez hajlandóságot a háborúra.’”

Mintegy két héttel később az európai hatalmak már háborúban álltak egymással. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Előrejelzés klímavészhelyzetről és járványról - 2009-ből

E második cikk eredeti kéziratából a szerkesztő sajnos törölte az alábbi - az eredeti szövegben tehát szereplő - mondatokat: “ Egy ilyen ter...