2021. április 24., szombat

A közeljövő megakatasztrófái

A közelmúltban jelent meg egy interjú annak a könyvnek a szerzőjével, amely a huszonegyedik századi ún. megakatasztrófák veszélyére és az ezekre való felkészülés fontosságára hívja fel a figyelmet. A könyv szerzője Jeffrey Schlegelmilch, a világ élvonalába tartozó, amerikai Columbia Egyetem National Center for Disaster Preparedness elnevezésű központjának igazgatója. 

A szerző szerint az emberi civilizáció fejlődése nagymértékben fokozta az ún. megakatasztrófák bekövetkezésének esélyét. A szerzővel készített interjú bevezetése a következőképp fogalmaz: “Víz alá került városok. Élelmiszerhiány. Az elektromos gerincvezeték elleni támadások. Bioterrorizmus. Ideje felkészülnünk a holnap katasztrófáira.”


Megakatasztrófán a szerző azon nagyszabású katasztrófákat érti, amelyek társadalmakat megváltoztató hatással bírnak. Ilyesmire példa a középkori “Fekete halál” néven ismert járvány, amely Nyugat-Európa lakosságának mintegy harmadát - egyes becslések szerint ennél is többet - pusztította el. A megakatasztrófák tehát nem időleges hatással vannak a társadalmakra, hanem teljes mértékben megváltoztatják a történelem menetét. Korunk - a szerző szerint - annyiban különbözik a korábbi megakatasztrófáktól, hogy ilyesmire egyre nagyobb gyakorisággal kell számítanunk. E katasztrófák közé tartozik a klímaváltozás, a biológai természetű veszélyek, beleértve a bioterrorizmust és a járványokat, a kritikus infrastruktúra összeomlása, a kiberfenyegetések és a nukleáris konfliktus. Ez utóbbi kapcsán  a szerző hangsúlyozza, hogy ellentétesen a közvélekedéssel, a nukleáris fegyverek bevetése ma valószínűbb, mint bármikor korábban. Mindemellett hozzáteszi, hogy még az Egyesült Államok is teljes mértékben felkészületlen ezekre a katasztrófákra, ezért az általa vezetett intézet éppen ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében folytat tevékenységet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Előrejelzés klímavészhelyzetről és járványról - 2009-ből

E második cikk eredeti kéziratából a szerkesztő sajnos törölte az alábbi - az eredeti szövegben tehát szereplő - mondatokat: “ Egy ilyen ter...