2021. április 19., hétfő

Részletek az USA titkosszolgálatai által készített legfrissebb kockázatelemzési jelentésből

Néhány részlet az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatósága által 2021. április 9-én kiadott - az USA titkosszolgálatai által készített - éves kockázatelemzési jelentésből - tanulságos látni, hogy a jelentésben (pl. a Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea által jelentett fenyegetés mellett) külön fejezetként szerepel a világjárvány és a klímaváltozás problémája is: 


"A Covid-19 világjárvány világszerte felborította mindannyiunk életét, és a globális egészségügy területén messze túlhaladó gazdasági, politikai és biztonsági következményekkel jár. Arra számítunk, hogy a Covid-19 mindaddig világszerte fenyegetést fog jelenteni a népességre, míg a vakcinák és kezelőgyógyszerek széleskörűen el nem terjednek. A világjárvány gazdasági és politikai következményei még évekig hullámzani fognak világunkban. … A világjárvány súlyosbítja a geopolitikai feszültségeket, a nagyhatalmak mindent megragadnak ahhoz, hogy előnyre és befolyásra tegyenek szert. … A világjárvány gazdasági hatásai valószínűleg instabilitást eredményeznek vagy azokat súlyosbítják legalább néhány - vagy vélhetően - számos országban, ahogy az emberek egyre elkeseredettebbekké válnak az összeadódó kihívások - a gazdasági visszaesés, a munkahelyek elvesztése és az összeomló ellátási láncok - nyomása alatt. Némelyik súlyosan érintett ország pénzügyi és humanitárius válsággal szembesül, növelve a migrációs nyomás, a kormányzatok összeomlásának vagy a belső konfliktusok kialakulásának kockázatát. Noha a globális kereskedelem mutatja jelét a Covid-19 által előidézett pangásból való visszatérés jeleinek, a közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a világjárvány folyamatban levő vagy növekvő hatásai bármiféle felépülést meg tudnak állítani, folyamatos nyomás alatt tartva a kormányzatokat, hogy a belső gazdasági stabilitásra koncentráljanak. … A Covid-19 világjárvány világszerte kiváltja a biztonsági prioritások változását is. 


Értékelésünk szerint a klímaváltozás és a környezetkárosítás hatásai közvetlen és közvetett  fenyegetések keverékét fogják eredményezni, beleértve a gazdasági kockázatokat, az erősödő politikai instabilitást, a népesség kényszerű mozgását, és olyan új helyszíneket, ahol az elkövetkező évtizedben és azt követően fognak kibontakozni geopolitikai versengések."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Előrejelzés klímavészhelyzetről és járványról - 2009-ből

E második cikk eredeti kéziratából a szerkesztő sajnos törölte az alábbi - az eredeti szövegben tehát szereplő - mondatokat: “ Egy ilyen ter...