2021. április 5., hétfő

“A válság európai háborúvá vagy akár világháborúvá is eszkalálódhat”

“Ukrajna megtámadása a normandiai partraszállás forgatókönyvét követheti” címmel jelent meg interjú Pavel Felgengauer neves orosz biztonságpolitikai szakértővel a Rosbalt szentpétervári székhelyű hírügynökség orosz nyelvű portálján. Az alábbiakban az interjúból következnek kivonatos részletek.


« Miközben számos területen éleződik a konfliktus Oroszország, illetve Ukrajna és a Nyugat között, Moszkva egy hónapon belül készen fog állni arra, hogy megtámadja Ukrajnát, ami egy európai vagy akár világháborúvá is eszkalálódhat. A kérdésre, miszerint miért van erre Oroszországnak szüksége, az elemző a következőt válaszolja: “Ezt kérdezze a pszichoanalitikustól. A tény az, hogy egy hónapon belül kitörhet a háború.” Noha az elemző minderről csak feltételes módban beszél, azonban hozzáteszi, hogy májusra minden készen fog ehhez állni, “a döntés ezzel kapcsolatban már megszületett.” 


A helyzet nagy iramban romlik. “A normál média ezek közül sok mindenre nem fordít figyelmet, azonban nagyon rossz jeleknek lehetünk szemtanúi.” Március 21-én három nagy partraszálláshoz használt hajó haladt át egy korvett [hadihajó] kíséretében a La Manche-csatornán át a Balti-tengerről dél felé. Összesen tíz ilyen harci egység fog rendelkezésre állni, emellett pedig légideszant alakulatok is. Két hadosztályról beszélhetünk [ez több tízezer katonát jelent], beleértve a légierőt is. “Egy valóságos ‘normandiai partraszállás’ orosz kiadásban.” A helyszín Ukrajna Nikolajev és Ogyessza közötti Fekete-tengeri partvidéke, az ország stratégiailag kiemelt fontosság területe. Sokak szerint Ukrajna sokkal felkészültebb ma, mint volt 2014-ben, azonban nem veszik figyelembe, hogy ez Oroszországról is elmondható. Oroszország “elsöprő minőségi és mennyiségi fölénnyel rendelkezik,’ és felszámolt minden ellenállást a Donbassz-régióban. Komoly esély van arra is, hogy az orosz hadsereg tankok segítségével fog a Krímből ukrán területre törni, így az előbb említett partraszállás és e lépés segítségével akár létrehozhatják Novorossziját is [vagyis egy orosz fennhatóságú vagy befolyás alatt álló önálló országot Ukrajna területén]. Az előrenyomulás akár a román határig is tarthat, annak érdekében, hogy közvetlen kapcsolatot hozzanak létre az itt lévő Dnyeper Menti Köztársaság és orosz fennhatóságú területek között. 


A szakértő szerint nem világos, mi lesz a Nyugat válasza, ugyanis a nyugati vezetők megosztottak: vannak akik szerint túlságosan kockázatos egy Oroszországgal szembeni katonai művelet, mások viszont támogatnák egy nyílt konfliktus felvállalását. Felgengauer egyetlen jó hírrel szolgál: tekintettel arra, hogy Oroszország nagy erőket csoportosít át a Balti-tenger térségéből Ukrajna irányába, a Baltikumban nem kell orosz katonai támadással számolnunk - legalábbis egyelőre. »

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Előrejelzés klímavészhelyzetről és járványról - 2009-ből

E második cikk eredeti kéziratából a szerkesztő sajnos törölte az alábbi - az eredeti szövegben tehát szereplő - mondatokat: “ Egy ilyen ter...